ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΕΥΒΟΙΑ


Αξιοθέατα Εύβοιας

Για την καλύτερη εξερεύνηση της Εύβοιας -  και λόγω  του μεγάλου μεγέθους  της - την χωρίζουμε σε
Βόρεια - Κεντρική - Νότια και Σκύρο

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ

ΧΑΛΚΙΔΑ
Η πρόσβαση στην κεντρική Εύβοια και την πρωτεύουσα της τη Χαλκίδα γίνεται οδικώς μέσω των δύο γεφυρών και σιδηροδρομικώς.

Σημεία ενδιαφέροντος

·Παραλία Χαλκίδας: Δημαρχείο,  Σπίτι με τα αγάλματα,  Κόκκινο Σπίτι (λειτουργεί ως Εστία Γνώσης, η οποία  κάθε χρόνο οργανώνει για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου επιστημονικές και  διδακτικές δραστηριότητες στο χώρο των Μαθηματικών, της Αστρονομίας – Αστροφυσικής και της Πληροφορικής.
·Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας. Στις συλλογές του περιλαμβάνονται εκθέματα από τις ανασκαφές  της Βάρκας, της Μάνικας, των Θαρρουνίων, των κλασσικών και ελληνιστικών χρόνων, νομίσματα διαφόρων περιόδων από όλο το νησί, ταφικά και αναθηματικά ολόγλυφα από την αρχαϊκή έως και την ρωμαϊκή περίοδο καθώς και επιγραφικές μαρτυρίες από την αρχαιολογική έρευνα σε όλο το νησί.
·Πολιτιστικό κέντρο -Εργαστήρι Τέχνης
·Δικαστικό Μέγαρο
·Λαογραφικό μουσείο, που στεγάζεται στο μοναδικό απομεινάρι του περίφημου τείχους της πόλης
·Κάστρο Καρά Μπαμπά, κτισμένο στην βοιωτική ακτή της Χαλκίδας από τους Τούρκους, για να ενισχύσουν την αμυντική ικανότητα της Χαλκίδας κατά τον ενετοτουρκικό πόλεμο του 1684.
·Ναός Αυλιδείου Αρτέμιδος. Σήμερα σώζεται η ρωμαϊκή φάση κατασκευής του ναού και του τεμένους, που οι ερευνητές ταυτίζουν με το ναό, όπου η Ιφιγένεια θήτευσε -κατά τον Παυσανία- ως πρώτη ιέρεια μετά την διάσωσή της από το τελετουργικό μαχαίρι του πατέρα-Αγαμέμνωνα, από την ίδια τη θεά.
·Μουσείο οίνου- οινοποιείο Τζιβάνη - Ριτσώνα

Το Φαινόμενο του Ευρίπου
Πρόκειται για γεωσεληνιακό φαινόμενο, που βρίσκει την ερμηνεία του στην έλξη που ασκεί η Σελήνη, αλλά και ο Ήλιος στη Γη. Για τη μελέτη του έχουν ασχοληθεί από τον Αριστοτέλη ( πέθανε στη Χαλκίδα) και τον Ερατοσθένη, μέχρι σύγχρονοι έλληνες και ξένοι επιστήμονες. Οριστική ερμηνεία έδωσε ο καθηγητής Δημήτρης Αιγινήτης, κατά τον οποίον το φαινόμενον οφείλεται στη διαφορά στάθμης των υδάτων μεταξύ Βορείου και Νοτίου Ευβοϊκού Κόλπου, τη στενότητα του Ευρίπου και σε συνδυασμό με τις επιδράσεις της σεληνιακής έλξης.

Ώστε προκαλείται η δημιουργία κανονικού ρεύματος, που ρέει επί 22-23 μέρες επί έξι περίπου ώρες προς Βορράν και αντιστρόφως, το οποίο εναλλάσεται τετράκις ημερησίως (24 ω. 22' 2'') με συνήθη ταχύτητα έως 10 μίλια/ώρα. Το ακανόνιστο ρεύμα εμφανίζεται κατά τους τετραγωνισμούς της Σελήνης και διαρκεί δύο έως τρεις ημέρες. Η συχνότητα μεταβολής της φοράς του ρεύματος μπορεί να φθάσει έως και τις δώδεκα ημερησίως, ενώ η ταχύτητά του είναι ένα έως δύο μίλια/ώρα.

 ΕΡΕΤΡΙΑ


Σημεία ενδιαφέροντος

·         Λιμάνι – παραλία και νησί των Ονείρων
·         Αρχαίο Θέατρο
·         Λουτρά στην περιοχή του Λιμανιού.
·         Ιερό Ίσιδος Κάτω Γυμνάσιο νοτιοανατολική πλευρά της πόλης πρώτη φάση 4ος π.Χ. αιώνας
·         Ιερό Άρεως τελευταία φάση 2ος π.Χ. αιώνας
·         Τάφος των Ερώτων

Άλλα σημεία ενδιαφέροντας στην ευρύτερη περιοχή

·Ληλάντιο πεδίο. Διασχίζεται από τον ποταμό Λήλαντα και είναι κατάφυτο με αμπέλια, ελιές και οπορωφόρα.  Γνωστό από την αρχαιότητα για τις διαμάχες μεταξύ Χαλκιδέων και Ερετριέων για την κατοχή του.
·Ενετικό Κάστρο Φύλλων, δεμένο με μύθους και πραγματικότητα. Fillaονομαζόταν το βαρονικό φραγκοκάστελλο του 13ου αιώνα, έδρα     του θρυλικού ιππότη Λικάριου
·Ενετικοί Πύργοι Ληλαντίου  και Ενετικός Πύργος Βασιλικού.
·Μονή Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ και Πλήθος άλλων ιερών μονών
·Αρχαία Ξηρόπολη στο Λευκαντί, που έδωσε σπουδαίες πληροφορίες για τους λεγομένους Σκοτεινούς  Χρόνους.
·Οινοποιείο Μούντριχα – AVANTIS -Μύτικας
·Λαογραφικό Μουσείο Ψαχνών
·Ιστορικό-Πολεμικό Μουσείο Αναστασίου Λιάσκου στο Κοντοδεσπότι
·Οικία Στρατηγού Κριεζώτη στην Τριάδα.
·Ανδριάντας Αγγελή Γοβιού, στη διασταύρωση Ψαχνών-Καστέλας
·Βάρκα, γήλοφος εντός του υγροτόπου, όπου εντοπίστηκαν παραθαλάσσιος οικισμός της νεότερης  νεολιθικής και ίχνη κατοίκησης της μυκηναϊκής εποχής.
·Αισθητικό δάσος της Δίρφης- ορειβατικό καταφύγιο- ορεινές διαδρομές
·Φαράγγι Αγάλης

 ΚΥΜΗ

        Σημεία ενδιαφέροντος

·      Δημαρχείο και πολλά ακόμη νεοκλασικά κτίρια
·      Μνημείο Ιωάννη Βελισσαρίουκαι  αδελφών Χρατσά
·      Σπίτι Γεωργίου Παπανικολάου, εφευρέτη του testpap
·      Πλήθος μεσαιωνικών κάστρων και μονών
·      Ηφαίστειο Οξυλίθου(ανενεργό)

Ο Γεώργιος Παπανικολάου γεννήθηκε στην Κύμη Ευβοίας το 1883 και πέθανε το 1962 στο Μαϊάμι της Φλώριδας. Υπήρξε διάσημος γιατρός, βιολόγος και ερευνητής.
Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1907 μετέβη στη Γερμανία όπου παρακολούθησε μαθήματα βιολογίας και στη συνέχεια άρχισε τις βιολογικές του έρευνες.
Το 1913 αναχώρησε για τις ΗΠΑ όπου και εργάσθηκε ως βοηθός στον κλάδο της ανατομίας στο Πανεπιστήμιο του Κορνέλ. Ακολούθως εκλέχθηκε υφηγητής, έκτακτος καθηγητής και τέλος τακτικός καθηγητής της ανατομίας και ιστολογίας της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου αυτού.Το 1923 εφάρμοσε τη μέθοδό του testpapγια τη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας.Είναι ο  άνθρωπος που χάρισε ζωή στις γυναίκες όλου του κόσμου. Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις.Το 1949 η  Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών τον ανακήρυξε επίτιμο διδάκτορα  της, ενώ η Ακαδημία Αθηνών το 1957 τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος της. Μεταθανάτια του απενεμήθη και το βραβείο του ΟΗΕ.

ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

Η πρόσβαση γίνεται  οδικώς  από την κεντρική Εύβοια και ακτοπλοϊκώς μέσω  των γραμμών Ραφήνας- Μαρμαρίου και Αγίας Μαρίνας- Ν. Στύρων

ΚΑΡΥΣΤΟΣ- ΜΑΡΜΑΡΙ – ΣΤΥΡΑ

Σημεία ενδιαφέροντος στην νότια Εύβοια

Αρχαιολογικό Μουσείο Καρύστου, στεγάζεται στο Γιοκάλειο Πολιτιστικό Κέντρο
Καρυστινό σπίτι (Συλλογή Δεληγιώργη) θα μας δώσει εικόνα της  ζωής της τοπικής κοινωνίας στο παρελθόν.
Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καρυστίας. Έκθεση-Μουσείο της τοπικής φυσικής ιστορίας και ηχόραμα για τα  Δρακόσπιτα
Το αριστουργηματικό σύμπλεγμα των νησίδων Πεταλιοί,που αποτελείται από δεκατρία μεγάλα και μικρά νησιά, πλούσια σε βλάστηση
Λίμνη Δύστου. Υδροβιότοπος που αποτελεί βασικό μεταναστευτικό σταθμό ορνιθοπανίδας, είναι ενταγμένη στο δίκτυο ΦΥΣΗ 2000 (GR2420008).
Πλήθος ενετικών πύργων και ιερών μονών

Τα Δρακόσπιτα της Καρυστίας

Πρόκειται για λίθινα  οικοδομήματα, μεγάλων συνήθως διαστάσεων, κατασκευασμένα από μεγάλες πλάκες γκριζωπού ασβεστόλιθου, χωρίς συνδετικό κονίαμα, κτισμένα με τόλμη και γνώση και  βρίσκονται στην Κεντρική και Νότια Εύβοια. Στην ευρύτερη περιοχή  έχουν περιγραφεί πάνω από 20 δρακόσπιτα και η ηλικία τους κυμαίνεται μεταξύ του 7ου και 2ου π.χ. αιώνα. Οι ντόπιοι τα ονομάζουν Νραγκό. Οι τοίχοι είναι τόσο χονδροί που οδηγούν το νου σε φαντασιώσεις ότι είναι κατοικίες ή κτίστηκαν από υπερφυσικούς  δράκους. Εικάζεται ότι επρόκειτο για ναούς αφιερωμένους  στους αρχαίους θεούς Ηρακλή και Ήρα.


ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

Η πρόσβαση γίνεται οδικώς και ακτοπλοϊκώς από δύο γραμμές: - Λ. Αιδηψού και Γλύφα – Αγιόκαμπος

  ΛΙΜΝΗ -  Λ. ΑΙΔΗΨΟΥ- ΩΡΕΟΙ- ΙΣΤΙΑΙΑ

Σημεία ενδιαφέροντος:

·         Ιαματικές πηγές στα Λ. Αιδηψού -Ηλια – Γιάλτρα
·         Ταύρος των Ωρεών
·         Μουσείο Θαλάσσιας Ζωής  «Ο ΝΑΥΤΙΛΟΣ» στην Αιδηψό
·         Απολιθωμένο δάσος Κερασιάς
·         Ιερός Ναός με το σκήνωμα του Οσίου Ιωάννη Ρώσου στο Προκόπι
·         Καταρράκτες Δρυμώνα
·         Υδροβιότοπος μικρό και μεγάλο Λιβάρι  Ιστιαίας
·         Ιστορικό και Λαογραφικό μουσείο Λίμνης
·         Ενετικοί Πύργοι και κάστρα
·         Ιερές μονές Ιλίων – Οσίου Δαυίδ – Γαλατάκη
·         Δασικό χωριό
·         Κέντρο ιππασίας
·         Οινοποιείο Βρινιώτη– Γιάλτρα

Ιαματικές πηγές και Ιαματικά Λουτρά
Ιαματικές πηγές ονομάζονται οι φυσικές αναβλύσεις των θερμών νερών, τα οποία με τα συστατικά που περιέχουν είναι κατάλληλα για την ίαση διαφόρων παθήσεων. Φημισμένα για τις ιαματικές πηγές τους είναι τα Λουτρά Αιδηψού και τα Γιάλτρα στη Βόρεια Εύβοια. Οι ιαματικές πηγές της Αιδηψού θεωρούνται από τις πιο περιεκτικές σε θεραπευτικά συστατικά και τις πιο αποτελεσματικές παγκοσμίως.
Σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 80 ιαματικές πηγές που η θερμοκρασία τους κυμαίνεται από 28οC μέχρι 80οC . Οι εκθέσεις των ειδικών υδρολόγων γιατρών, αλλά και άλλων επιστημόνων, καταλήγουν σε συμπεράσματα, ότι τα ιαματικά νερά της Αιδηψού και των Γιάλτρων ενδείκνυνται για παθήσεις όπως: Αρθροπάθειες, Ρευματοπάθειες, Σπονδυλαρθρίτιδας, Οσφυαλγίες, Iσχιαλγίες, Αγκυλώσεις, Ημικρανίες, Τενοντίτιδες,  Χρόνιες γυναικολογικές παθήσεις,  Αγγειοπάθειες, αλλά και της  αναζωογόνησης της  αισθητικής και της ομορφιάς κλπ.     

Απολιθωμένων Δάσος της Κερασιάς
Το Απολιθωμένο δάσος της κερασιάς βρίσκεται στη Β. Εύβοια και είναι ένα μοναδικό φυσικό μνημείο της Γεωλογικής μας κληρονομιάς με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Σημαντικά είναι τα ευρήματα απολιθωμένων κορμών σ' ολόκληρη την περιοχή. Εκεί, μέσα στα αγροκτήματα, εμφανίζονται συστάδες απολιθωμένων δέντρων, μεγάλων διαστάσεων, καθώς επίσης και κομμάτια απολιθωμένων κορμών. Από μελέτες που έγιναν στην παλαιοχλωρίδα της περιοχής, εικάζεται ότι αυτή έχει ηλικία 10-25 εκατομμύρια χρόνια.
Η δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους συνδέεται με την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που εκδηλώθηκε στην περιοχή πριν από 10-25 εκατομμύρια χρόνια.

ΣΚΥΡΟΣ

Στην Εύβοια ανήκει διοικητικά η νήσος Σκύρος που διατηρεί το νησιώτικο της χρώμα.
Η πρόσβαση γίνεται ακτοπλοϊκώς από την ΚΥΜΗ από το νέο οχηματαγωγό πλοίο ΛΥΚΟΜΗΔΗΣ και αεροπορικώς από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Απέχει από την Κύμη 22 ν.μ., περίπου δύο ώρες με το καράβι.Εδώ πέθανε ο Θησέας, εξορισμένος από την Αθήνα, όταν ήταν ο βασιλιάς Λυκομήδης.  Εδώ η Θέτις έκρυψε τον Αχιλλέα ντυμένο κορίτσι για να τον προστατεύσει και εδώ τον ανακάλυψε ο Οδυσσεύς και τον πήρε μαζί του στην Τροία. Ιδιαίτερα αναπτυγμένη είναι η λαϊκή τέχνη με την ξυλογλυπτική, την υφαντουργία, την κεντητική, την αγγειοπλαστική. Σήμερα αποτελεί ένα ζωντανό μουσείο, χάρη στη διαφύλαξη αυτής της κληρονομιάς.
Είναι φημισμένο το παραδοσιακό κυβόσχημο Σκυριανό σπίτι με την ιδιαίτερη αισθητική και την πλήρη λειτουργικότητα στο μικρότερο δυνατό χώρο. Εδώ λαμβάνει χώρα το περίφημο  αποκριάτικο Σκυριανό Καρναβάλι.

Σημεία ενδιαφέροντος:
Μονή  Αγίου Γεωργίου, σε οχυρή θέση, δεσπόζει σαν στέμμα στο κάστρο
Αρχαιολογικό Μουσείο Σκύρου περιλαμβάνει εκθέματα από την ανασκαφή στο Παλαμάρι και  το ναό του Απόλλωνα
Σκυριανού σπιτιού με λαογραφική συλλογή,
Mουσείο Φαλτάιτς από τα πλέον αξιόλογα ελληνικά λαογραφικά μουσεία, που είναι παράλληλα και Κέντρο Παραδοσιακών Σπουδών.
Αρχαιολογικός χώρος Παλαμάρι οικισμός της 3ης χιλιετίας,
300 εκκλησίες και εξωκκλήσια,
'Ορος Κόχυλας ενταγμένος στο Δίκτυο ΦΥΣΗ 2000 (GR2420006).
Ανεμόμυλοι

Σκυριανό Αλογάκι
Η μικρόσωμη φυλή αλόγων Σκύρου είναι σήμερα μία από τις σπάνιες φυλές αλόγων που υπάρχουν στον κόσμο. Πρόκειται για μία από τις αυτόχθονες φυλές αλόγων της Ελλάδας που υπήρχε στην αρχαιότητα σε όλη την Ελλάδα. Κατάφερε να επιβιώσει στη νήσο Σκύρο εξ’ου και η ονομασία. Σήμερα σκυριανά αλογάκια υπάρχουν 260 σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 187 ζουν στη Σκύρο. Είναι προστατευόμενο είδος.
Τα σκυριανά αλογάκια είναι ζώα συντροφικά, κοινωνικά, εύρωστα, έξυπνα, με ιδιαίτερα προσηνή συμπεριφορά προς τα παιδιά. Το ύψος τους φτάνει τα 116 εκατοστά. Ο σωματέτυπος τους ομοιάζει με αυτόν του μεγαλόσωμου αλόγου. Το κεφάλι του είναι ιδιαίτερα όμορφο. Η χαίτη του είναι μακριά και πλούσια με ένα χρώμα συνήθως πιο σκούρο από το δέρμα.  Συγκριτικά με άλλα είδη αλόγων έχουν μεγάλη κοιλίτσα. Τα πόδια τους είναι λεπτά, γερά και νευρώδη με δυνατές κλειδώσεις. Η ουρά είναι τοποθετημένη χαμηλά, θυσανωτή και μακριά. Συχνά φθάνει ως τις οπλές οι οποίες είναι μικρές, σκληρές, συνήθως μαύρες και δεν χρειάζονται πετάλωμα. Χαρακτηριστικό τους οι τρίχες στις οπλές, τα λεγόμενα «φτερά». Το χρώμα των αλόγων είναι συνήθως στις αποχρώσεις του καφεκόκκινου και του καστανού (ορφνό) πιο σπάνια του λευκού ή γκριζόφαιου (φαιά) και σπανιότερα του ξανθού. Κάποια έχουν λευκό σημάδι στο πρόσωπο (αστεράτα ή ρεμπά). Το σκυριανό αλογάκι ανήκει στο είδος Equus Cabalus αλλά λόγω του μικρού του μεγέθους θεωρείται ως  ξεχωριστή φυλή η οποία ονομάζεται Equus Cabalus Skyros Poni ή Equus Cabalus Skyriano, στην ελληνική: σκυριανό αλογάκι.Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι το σκυριανό αλογάκι χαρακτηρίζεται επιστημονικά ως poni λόγω της μικροσωμίας του (poni=μικρόσωμο άλογο), όμως η όποια ομοιότητα του με τα γνωστά μας poni της Βόρειας Ευρώπης σταματάει εκεί γι’ αυτό και η ακριβής αναφορά σε αυτό δεν είναι παρά «σκυριανό αλογάκι».

Ρούπερτ Μπρουκ
Ο Ρούπερτ Μπρουκ ( 3 Αυγούστου 1887 – 23 Απριλίου 1915), ήταν Βρετανός ποιητής γνωστός για την ρομαντική και πατριωτική του ποίηση. Έργα του είναι η “Λιθουανία”, “1914” , “Ποιήσεις”, κ.α.Κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου πολέμου, η στρατιωτική μοίρα στην οποία ανήκε ο Μπρουκ, τοποθετήθηκε στον κόλπο τρεις Μπούκες, στα νοτιοανατολικά παράλια της Σκύρου. Ο Μπρουκ και οι υπόλοιποι στρατιώτες έφτασαν στη Σκύρο στις 17 Απριλίου 1915 και περίμεναν τη μεταφορά τους στη Λήμνο. Τις μέρες που ακολούθησαν έκαναν ασκήσεις και προετοιμάζονταν για τη μάχη.Το βράδυ της Τρίτης 20 Απριλίου, ο Μπρουκ αρρώστησε και εμφάνισε πρήξιμο στο πάνω χείλος του στόματος του, από μόλυνση που προκλήθηκε από τσίμπημα κουνουπιού.Την Πέμπτη 22 Απριλίου, Ο Μπρουκ μεταφέρθηκε στο Γαλλικό πλωτό νοσοκομείο. Ήταν ο μοναδικός ασθενής στο πλοίο, καθώς το πλοίο ήταν σε αναμονή τραυματιών από την Καλλίπολη.
Την Παρασκευή 23 Απριλίου, ανέβηκε ο πυρετός του ασθενούς ποιητή και παρουσιάστηκε απώλεια των αισθήσεων του. Απέθανε την ίδια μέρα, αργά το απόγευμα.
Αργότερα το ίδιο βράδυ, τρεις αξιωματικοί, οργάνωσαν ομάδα ταφής και κατευθύνθηκαν στη Σκύρο, πιο συγκεκριμένα στις τρεις Μπούκες, σε ένα ελαιώνα τον οποίο είχαν επισκεφθεί λίγες μέρες νωρίτερα ο Μπρουκ και μερικοί στρατιώτες. Ο Μπρουκ τάφηκε, πριν τα μεσάνυχτα.
Επειδή η στρατιωτική μοίρα έπρεπε να πλεύσει την επόμενη μέρα νωρίς στις 6 το πρωί, η τελετή ήταν σύντομη και απλή. Ένας ξύλινος σταυρός, τοποθετήθηκε στον τάφο του, με ελληνική επιγραφή που έλεγε. Εδώ βρίσκεται ο υπηρέτης του θεού, υπολοχαγός του Βρετανικού Ναυτικού, ο οποίος πέθανε για την απελευθέρωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους.
Ο τάφος του Μπρουκ, προσελκύει πολλούς επισκέπτες της Σκύρου. Ο τύμβος που υπάρχει σήμερα, δεν είναι ο πραγματικός τάφος του. Ο τύμβος στήθηκε μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο από τη μητέρα του ποιητή. Στον τάφο του ποιητή, υπάρχει γραμμένο το πιο γνωστό του ποίημα, “Ο Στρατιώτης” που γράφηκε τους τελευταίους μήνες του 1914.
Η πρόσβαση στο τάφο του Μπρουκ είναι σχετικά εύκολη. Ο τάφος βρίσκεται στη θέση τρεις Μπούκες ή Τρίστομο, ένα κολπίσκο στα νοτιοανατολικά παράλια της Σκύρου.
Από την Καλαμίτσα αν κατευθυνθείτε νότια, μέσα από μια σχετικά εύκολη διαδρομή προς τα βουνά, σε κάποιο σημείο ο δρόμος ανηφορίζει μόλις περάσετε από τα βουνά, αλλά μετά γίνεται κατηφορικός. Με κατεύθυνση τις τρεις Μπούκες θα βρείτε τον τάφο μέσα σε ένα ελαιώνα, στην αριστερή σας πλευρά.
Ο Ρούπερτ Μπρουκ υπήρξε μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία για τους Σκυριανούς, που τους ενέπνευσε με πατριωτικά ιδεώδη. Εκτός από τον τάφο του στις τρεις Μπούκες, υπάρχει η πλατεία Μπρουκ στη Χώρα, κοντά στο εκκλησάκι της αγίας Τριάδας, με το άγαλμα αφιερωμένο στην αιώνια ποίηση και την μνήμη του ποιητή. Το άγαλμα φιλοτεχνήθηκε από τον Μ. Τόμπρο και λέγεται ότι είχε ως μοντέλο του τον ανερχόμενο τότε χορευτή Αλέξανδρο Ιόλα.
Στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος, στις 5 Απριλίου 1931, ήταν παρών και ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Από αυτή την πλατεία έχετε πανοραμική άποψη στην ανατολική ακτογραμμή της Σκύρου, που περιλαμβάνει τα Μαγαζιά, το Μώλο και φτάνει μέχρι τα Πουριά.Source:Goevia.com

My Instagram

Copyright © I LOVE EVIA / GREECE ISLAND. Designed by OddThemes